Artrose – reumatische aandoening uitgelegd

 

Artrose – reumatische aandoening uitgelegd  .                  

.
.
Artrose is géén verouderingsproces. Artrose is een reumatische ziekte die op zichzelf voorkomt, maar ook kan ontstaan na een gewrichtsontsteking of bij zwakke gewrichtsbanden. Het kraakbeen gaat in kwaliteit achteruit en wordt dunner en zachter. Dit proces kan in alle gewrichten optreden. Maar er zijn gewrichten waarin het vaker voorkomt, zoals nek, onderrug, knieën, heupen, duim, vingers en grote teen.
.

 

Artrose
Webadressen met veel nuttige informatie over artrose

Laatste ontwikkelingen

Nieuw middel ontwikkeld tegen pijn bij artrose
10 januari 2014
Wetenschappers van de universiteit van Nottingham in Groot-Brittannië hebben een molecuul ontwikkeld dat goed blijkt te werken bij het bestrijden van de pijn bij artrose. De nieuw ontwikkelde stof beïnvloedt een receptor die specifiek samenhangt met de pijn bij artrose.

Artrose straks mogelijk behandeld met stamcellen
13 november 2013
Artrose kan in de toekomst misschien worden behandeld met stamceltherapie. Het injecteren van lichaamseigen stamcellen in beschadigde gewrichten laat hoopgevende resultaten zien.

Stamceltherapie straks mogelijk effectieve behandeling artrose
Medicalfacts 11 november 2013
Kraakbeenschade, ontstekingen en pijn verminderen na injecties met stamcellen uit beenmerg
Artrose, in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd, kan in de toekomst wellicht worden behandeld met stamceltherapie.

Modern implantaat niet beter dan klassieke operatie bij wervelkanaalvernauwing door lage rugartrose
Medicalfacts 15 November 2013
Symptomen van artrose in de rug zijn te bestrijden met een implantaat of met een grotere operatie. Gedacht werd dat patiënten die een implantaat kregen sneller herstelden, maar onderzoek door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Medisch Centrum Haaglanden (MCH) ontkracht dit nu.

Risicotest voor artrose is in aantocht
10 oktober 2013
Hoe groot is de kans dat je binnen 5 tot 10 jaar artrose krijgt? Een nieuw onderzoek dat Reumanederland financiert, gaat die vraag beantwoorden. Onderzoekers in Rotterdam moeten daarvoor de samenhang tussen alle bekende risicofactoren voor artrose zien te ontdekken. Dr. Joyce van Meurs is projectleider.

Beetje afvallen: 25 procent minder kans op artrose
17 september 2013
Als te zware vrouwen tussen 50 en 60 jaar vijf kilo afvallen, verminderen zij de kans op knie-artrose met 25 procent. Dat blijkt uit onderzoek van bewegingswetenschapper Jos Runhaar van het Erasmus MC te Rotterdam, die 17 september promoveert.

Artrose straks mogelijk behandeld met stamcellen november 2013

Boeken
 
Artrose heup
 
 
Logo poly

Overzicht rubrieken in het P-AL archief: