Medicijnen en pijnstillers

 

Medicijnen en pijnstillers

 

Adressen

 • Medicijnen en artrose – Reumafonds
 • http://www.consumed.nl/medicijnen/A
  medicijnwijzer
 • http://www.apotheek.nl/
  De apotheek is de plaats waar u deskundig en persoonlijk advies kunt krijgen over het gebruik van uw geneesmiddelen. Op apotheek.nl kunt u ook terecht voor betrouwbare informatie over medicijnen die uw arts u voorschrijft en over medicijnen die u zonder recept kunt kopen.
 • http://www.meldpuntmedicijnen.nl/
  Dit is een meldpunt voor iedereen die medicijnen gebruikt en daar een ervaring over kwijt wil. Bijvoorbeeld over een medicijn dat heel goed of juist niet goed werkt. Of over een medicijn dat u niet (goed) uit de verpakking kunt krijgen of dat niet wordt vergoed. Ook kunt u hier een bijwerking van een medicijn melden.
 • https://www.cbg-meb.nl/
  Het CBG beoordeelt en bewaakt de werkzaamheid, risico’s en kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier. Ook beoordeelt het CBG de veiligheid van nieuwe voedingsmiddelen voor de mens.
 • http://www.pijnstillerinfocentrum.nl/
  Het Pijnstiller Infocentrum is een onafhankelijke bron van informatie over vrij verkrijgbare pijnstillers. Het Pijnstiller Infocentrum wil een actieve bijdrage leveren aan de kennis van consumenten over zulke pijnstillers, en daarmee aan een verantwoord gebruik ervan.

Nieuws over medicijnen

 • Nieuw medicijn voor ouderen die herstellen van heupfractuur trekt wereldwijde belangstelling
  (medicalfacts januari 2013)
  Wereldwijde interesse in nieuw heupmedicijn Een nieuwe spierversterkend medicijn dat wordt ontwikkeld door het Arnhemse bedrijf OrgaNext Research helpt ouderen te herstellen van een heupfractuur.  Zowel de gezondheidsautoriteiten van Amerika als die van Europa en Japan hebben interesse voor het nieuwe medicijn. Voor veel ouderen betekent het breken van een heup een persoonlijk drama. Slechts een klein deel herstelt volledig.
 • Meeste chronisch zieken slikken hun pillen onvoldoende    (medicalfacts juli 2012)
  Van de chronisch zieken gebruikt 30% hun medicatie na een jaar volgens voorschrift. Of in vakjargon geformuleerd: is therapietrouw ofwel compliance. Zeventig procent gebruikt na een jaar geen of te weinig medicatie, die ze wel krijgen voorgeschreven.
 • Artsen en apotheken kennen medicijngebruik van patiënt onvoldoende (29-03-2011)
  Het overzicht dat artsen en apothekers hebben van het medicijngebruik van hun  patiënten klopt één op de drie keer niet met de gegevens die de patiënt  heeft. Artsen en apothekers zijn niet altijd op de hoogte van de  medicijnen die een patiënt gebruikt.
  Gevaren van medicijnen nu ook bewaakt door mijnmedicijn.nl (Maag lever en darmstichting juni 2010)
  Om de veiligheid van medicijnen te bewaken zal mijnmedicijn.nl aan een patiënt, die in zijn ervaring een bijwerking als ernstig benoemt, vragen dit via mijnmedicijn.nl door te geven aan het Lareb.
 • Kleine, constante overdosis paracetamol gevaarlijk (vk.nl december 2011)
  Onderzoekers van de Schotse Edinburgh University waarschuwen voor een kleine, maar constante overdosis bij het gebruik van paracetamol. Mensen die de pijnstiller innemen tegen chronische pijn, blijken vaak de symptomen niet te herkennen die gepaard gaan met overmatig gebruik ervan.

Pijnstillers

 • Naproxen is veiligste NSAID (medisch contact januari 2011)
  Van alle  NSAID’s is naproxen het veiligst voor mensen met een hoog risico op  cardiovasculaire aandoeningen. Dat blijkt uit een zogeheten  netwerkmeta-analyse door Sven Trelle c.s. die deze week op de website van  de BMJ is gepubliceerd.
  Paracetamol middel van eerste keus bij artrose (Reformatorisch Dagblad april 2011) niet op zondag
  Artrose  zorgt voor pijn en stijfheid in gewrichten. Injectie met een speciale gel  in het gewricht is een optie. Maar pijnstillers zoals paracetamol blijven
  voor reumatoloog dr. Alfons den Broeder het middel van eerste keus.
 • Patiënten onvoldoende beschermd tegen bijwerking pijnstillers (Maag lever en darmstichting juni 2010)
  Ruim de helft van de patiënten die een groot risico lopen om maagklachten te krijgen bij het gebruik van pijnstillers, ontvangt daarvoor niet de juiste behandeling.
  Paracetamol beter bij lage rugpijn (nu.nl februari 2010)
  Mensen die last hebben van lage rugpijn, kunnen beter paracetamol slikken dan ontstekingsremmers, die in 80 procent van de gevallen worden voorgeschreven.
 • Vermalen van medicijnen soms risicovol voor ouderen 
  Medicijnen worden vaak door zorgwerkers vermalen. Dit kan echter vervelende gevolgen hebben, zo blijkt uit onderzoek in zes verpleeghuizen.
 
Artrose heup
 
 
Logo poly

Overzicht rubrieken in het P-AL archief: