Orthopedie

 

Orthopedie

Orthopedie of Orthopaedische chirurgie is een van de oudste onderdelen van de geneeskunde, waarvan al in geschriften van ver voor onze jaartelling melding wordt gemaakt. De orthopedisch chirurgie behandelt al die aandoeningen die uitgaan van het steun- en bewegingsapparaat. Dat zijn dus de botten, de gewrichten, de spieren, pezen en banden.

Actueel

 • Reumafonds aan basis 3-dimensionale heupscan  
  Een nieuwe techniek om het functioneren van de heup 3-dimensionaal in beeld te brengen, wordt vanaf nu gebruikt bij orthopedische behandelingen. De techniek is ontwikkeld dankzij financiële ondersteuning van het Reumafonds.
 • Meer bewegen en afvallen goed bij heupslijtage
  Patiënten met overgewicht die last hebben van slijtage van het heupgewricht (artrose) zijn gebaat bij behandeling die is gericht op beweging en afvallen. Ondanks dat internationale richtlijnen dit aanbevelen, krijgt slechts 10 procent van de patiënten deze behandeling voorgeschreven door de huisarts.
 • Heupprotheses onder de loep  
  Een betrouwbare website over beschikbare kunstheupen in ons land moet in de toekomst onrust over nadelen van een heupprothese voorkomen. De vandaag door de Nederlandse Ortopaedische Vereniging (NOV) gelanceerde website www.mijnbesteheup.nl biedt de meest actuele informatie.
 • Metalen heup slijt even snel     
  Doordat volledig metalen heupprotheses het botweefsel kunnen aantasten, biedt het gebruik hiervan geen garantie op een lage slijtvastheid. Dat concludeert orthopedisch chirurg Wierd Zijlstra in zijn promotieonderzoek.
 • Klassieke kunstheup doet het goed bij de jonge patiënt
  Totale heupprothesen hebben bij jonge patiënten goede resultaten en zijn ook goed reviseerbaar. Orthopedisch chirurg in opleiding Daniël de Kam deed onderzoek naar heupprothesen bij jonge patiënten en vooral ook naar de mate waarin ze zo nodig te vervangen zijn door een nieuwe.
 • Nieuw implantaat voor heupfracturen 
  Herbert Roerdink beschrijft in zijn proefschrift de ontwikkeling van een nieuw implantaat voor het behandelen van heupfracturen. Bij de eerste biomechanische testen op het kunstbot blijkt het nieuwe implantaat driemaal zo goed rotatiekrachten te kunnen weerstaan dan de gangbare implantaten.
 • Prothese met botcement gaat langer mee
  NIJMEGEN – Jongeren die een heupprothese krijgen, zijn erg gebaat bij protheses met botcement. Dit blijkt uit onderzoek van de afdeling Orthopedie van het UMC St Radboud. De gecementeerde heupprotheses gaan veel langer mee. Na tien jaar is bij zo’n 83 procent van de jongeren de heup nog steeds goed.
 • Tien vragen over heupprotheses
  Een automodel met falende remmen of speelgoed met een los knopje, het kan aanleiding zijn voor een terugroepactie. Je gaat naar de garage voor reparatie of levert het product in bij de winkel.
 • Knieprotheses werken na 15 jaar nog prima
  De overgrote meerderheid van de knieprotheses (97 procent) werkt 15 jaar na plaatsing nog altijd uitstekend.” Dat zegt orthopediste Nele Arnout in Bodytalk. In de komende jaren zullen knieprotheses nog verbeteren omdat de nieuwste generaties nog sterker en slijtvaster zijn, waardoor nog minder deeltjes los zullen komen.
 • Nieuwe knie uit printer
  Een driedimensionale printer die levend kraakbeen in elke gewenste vorm kan opbouwen. Science fiction? Nee, het onderzoeksteam van het Universitair Medisch Centrum Utrecht is druk bezig om deze nieuwste techniek te ontwikkelen, met langlopende steun van het Reumafonds. Het aanbrengen van een kunstgewricht, een zeer ingrijpende operatie en nu nog de enige behandeling van artrose, is straks wellicht verleden tijd.
 • Behandeling van slijtage van het knieschijfgewricht
  Orthopedisch chirurg Hans-Peter van Jonbergen deed onderzoek naar verschillende operatieve en niet-operatieve behandelmogelijkheden voor artrose (slijtage) van het knieschijfgewricht.

Adressen

Gewrichtsdistractie 300x190

Gewrichtsdistractie

 • Gewrichtsdistractie is een experimentele behandeling voor artrose waarbij, met behulp van een externe fixateur, de beschadigde gewrichtsoppervlakken een paar mm van elkaar worden getrokken gedurende twee maanden. Gewrichtsdistractie heeft haar nut al bewezen bij artrose van de enkel, waarbij patiënten tot 10 jaar na de behandeling klachtenvrij blijven.
 
Artrose heup
 
 
Logo poly

Overzicht rubrieken in het P-AL archief: