Alternatieve- en aanvullende behandelmethoden

 

Alternatieve – en aanvullende behandelmethoden

De term alternatieve geneeswijzen heeft een aantal synoniemen. De meest voorkomende zijn alternatieve geneeskunde, alternatieve behandelingen, complementaire geneeswijzen, additieve geneeswijzen of niet-conventionele geneeswijzen. ‘Alternatief’ staat tegenover ‘regulier’ of ‘conventioneel’.

Het bestuur van de P-AL weet dat veel van de leden naast de reguliere geneeskunde hulp zoeken in de alternatieve geneeskunde en daar ook vaak baat bij hebben.
Toch raadt het bestuur iedereen aan om bij twijfel eerst de arts te raadplegen voor eventuele bijwerkingen en/of beïnvloeding van uw huidige medicatie. Reumanederland geeft een aantal zinnige aanwijzingen voor wie gebruik wil  maken van alternatieve geneeswijzen.
Reumanederland en alternatieve behandelmethoden
.
Therapieën
Aanvullende / paramedische behandelmethoden
 • Ortho Manuele therapie
  Manuele therapie voor het corrigeren van standsafwijkingen en bewegingsstoornissen van delen van de wervelkolom met als gevolg dat pijnklachten in rug, nek of gewrichten verdwijnen
 • Osteopathie
  Een osteopaat houdt zich bezig met het verlies aan beweging in het hele lichaam zowel in kwalitatieve als in kwantitatieve zin. De Osteopatische behandeling is manueel.
 • Chiropractie
  Chiropractie is een vorm om pijn te bestrijden in onder meer spieren en gewrichten. Het is een vorm van manuele therapie en wordt ook wel bottenkraken genoemd.
 • Fysiotherapie
  De fysiotherapeut kijkt samen met u naar uw wensen en lichamelijke situatie en mogelijkheden. Met zijn adviezen en oefeningen zorgt hij ervoor dat u weer beter kunt bewegen. Zodanig dat u uit het leven kunt halen wat er in zit.
 • Ergotherapie
  Ergotherapie richt zich vooral op het dagelijks handelen. Ergotherapie wordt ingezet als activiteiten die eigenlijk automatisch behoren te gaan, zoals aankleden, schrijven, eten, boodschappen doen, telefoneren enz. De Ergotherapeut bekijkt samen met de cliënt hoe deze activiteiten weer zo normaal mogelijk gedaan kunnen worden.
 • Neuraaltherapie
  is een krachtige behandelmethode voor vele ziektes en voor chronische pijnklachten. In Nederland is de therapie nog relatief onbekend, maar in Duitsland kunnen patiënten bij één op de vier huisartsen terecht voor een neuraaltherapeutische behandeling.

 

Boeken
 
Artrose heup
 
 
Logo poly

Overzicht rubrieken in het P-AL archief: