Handartrose voorspelt artrose elders

 

Handartrose voorspelt artrose in andere gewrichten

Bron website Reumanederland

Kans twee keer groter op artrose elders als de hand al getroffen is
Erasmus MC, 11 november 2005

Patiënten met handartrose hebben een twee maal grotere kans ook ergens anders artrose te ontwikkelen, dan mensen zonder artrose in de hand.
Dit stelt promovenda Saeede Dahaghin aan de Erasmus Universiteit.
Dahaghin bestudeerde gedurende zes jaar 1235 personen van 55 jaar of ouder die nog geen artrose in de heup of de knie hadden.
In deze periode ontwikkelde een vijfde deel van de mensen met handartrose ook artrose in de knie of heup.
Bij mensen die voorheen niet aan artrose leden, lag dat percentage op 10.

Indicatoren

Patiënten met handartrose én overgewicht, hadden zelfs een drie keer grotere kans om artrose te ontwikkelen in de heup of de knie.
Een andere indicator was artrose in de familie, aldus Dahaghin. Handartrose-patiënten die beschikten over familie die al met artrose kampte, hadden zelfs een vier maal grotere kans, aldus het persbericht van het Erasmus MC.

In Nederland melden zich jaarlijks 100.000 patiënten bij de huisarts vanwege artrose in de hand. Voor artrose in de knie of de heup ligt dit aantal drie keer zo hoog, zo schrijft het Erasmus MC.

——————————————————————————–
Dit bericht komt van het Erasmus MC en is bewerkt door de Elsevier Nieuwsredactie. Reumanederland plaatst het nieuws ter kennisgeving, maar is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het bericht.

zie ook de video over handartrose

 
Artrose heup
 
 
Logo poly

Overzicht rubrieken in het P-AL archief: