Deelnemers gezocht voor STAR onderzoek

 

Deelnemers gezocht voor STAR onderzoek

Geplaatst op 01-04-2024  -  Categorie: Algemeen

Het STAR (STudying Ageing in Rheumatoid arthritis) onderzoek is primair gericht op reumatoïde artritis (RA), maar zijn wij ook geïnteresseerd in verschillende factoren horende bij het ouder worden bij personen zonder RA (o.a. de prevalentie van verschillende geriatrische syndromen zoals frailty, de invloed van deze geriatrische syndromen op het aantal gevoelige gewrichten, multimorbiditeit, polyfarmacie). Ter informatie: de informatieflyer.

Achtergrond en doelstelling

Momenteel is er weinig bekend over de impact van ouder worden op ziekte activiteit, fysiek en mentaal functioneren, en fysieke belastbaarheid bij zowel personen met reumatoïde artritis als bij personen zonder reumatoïde artritis. Uit eerder onderzoek blijkt dat oudere patiënten met RA vaker gewrichtspijn hebben dan jongere patiënten. Ook zijn ze meer vermoeid. Het is onduidelijk of dit komt door de ziekte RA zelf of door het verouderingsproces. Om te weten hoe het verouderingsproces en RA elkaar beïnvloeden, willen wij het verouderingsproces bij mensen met én zonder RA onderzoeken.


Wij zijn afgelopen jaar in april 2023 ‘officieel’ begonnen met includeren. De inclusies lopen (voor nu) dit jaar tot en met augustus 2024.