Voetartrose

 

Lezing van Mariëtte Vos over voetartrose

Mariëtte stelt zich voor aan de aanwezigen en vertelt dat zij als podotherapeut werkzaam is bij Reade.
Het onderwerp wat verschijnt op het scherm Artrose: waar wringt ‘m de schoen? spreekt in feite boekdelen.

Ze begint haar verhaal met wat algemene gegevens over de aandoening, erbij vertellende dat de aanwezigen beslist wel weten wat artrose is en dat dagelijks ondervinden.

 

Lezing 1 voeten

• Pijn
• (Start) Stijfheid
• Bewegingsbeperkingen
• Crepitaties
• Gewrichtsontstekingen
• Veranderingen vorm van gewrichten
De pijn is heel persoonlijk. Soms is op de röntgenfoto’s ernstige schade te zien, terwijl de patiënt zelf weinig pijn ervaart en omgekeerd.
Artrose kan nog niet worden genezen, de oorzaak is nog onbekend, gelukkig worden er steeds meer onderzoeken naar gedaan..
Mariëtte beveelt onze eigen website aan om meer te weten te komen over artrose/polyartrose en de onderzoeken die worden gedaan. De website is zeer uitgebreid.
Bij ontstekingen kan medicatie worden voorgeschreven die deze remmen, de zogenaamde NSAID’s.
Sommige mensen hebben baat bij glucosamine.
Het injecteren van hyaluronzuur in het gewricht kan een tijdelijke verlichting geven .
Als dit alles niet meer voldoende is kan men besluiten om tot een operatie over te gaan.
Dat kan onder andere het plaatsen van een prothese zijn of het operatief verwijderen van losse stukjes kraakbeen of bot.

Belangrijk is dat de spieren rondom het gewricht met artrose zo sterk mogelijk worden gehouden i.v.m. de stabiliteit van het gewricht. Daarom is bewegen zeer belangrijk en kan fysiotherapie zeker uitkomst bieden.

Op een vraag uit de zaal of dryneedling verlichting zou kunnen bieden, antwoordt Mariëtte dat dit meer gericht is op de spieren en niet zozeer op het gewricht zelf. Het is wel erg belangrijk dat die spieren rondom een gewricht met artrose in zo optimaal mogelijke conditie worden gehouden. Iemand uit de zaal gaf aan dat er een speciale oefentherapie zou zijn voor voeten en voor de enkel. Naast bewegen en afvallen, is het van belang om voor en na een operatie goede begeleiding te krijgen zoals bijvoorbeeld fysiotherapie.
De voeten worden met name belast tijdens staan en lopen en daarom is een adequate schoen van belang.

Mariëtte stelt voor aan de aanwezigen om samen, voor diegenen die dat willen en kunnen, een schoencontrole te doen.
Zij demonstreert via een schoen waar je op moet letten: de contrefort moet zo stevig zijn dat je hem niet in kunt drukken. Een goede hakhoogte is ook belangrijk en de zool mag zeker niet al te soepel zijn.
Dure merken zijn niet altijd adequate schoenen en goedkope schoenen zijn heus niet altijd slecht, dat bewijst ze met schoen van het merk Gabor van een van de aanwezigen.

Lezing 2 schoen

Bij binnenkomst heeft ze iemand gezien die MBT-schoenen droeg. Ze vraagt of ze deze speciale schoen aan het publiek mag laten zien. De schoenen zijn speciaal voor deze persoon gemaakt, toch nog anders dan de meer bekende orthopedische schoen. De teen en de hiel wijzen allebei naar boven. De persoon van wie de schoenen zijn, bevestigt wat Mariëtte zegt, dat je op dergelijke schoenen echt moet leren lopen.

Het is ook van groot belang dat van orthopedische schoenen ook regelmatig de leest wordt gecontroleerd zeker als de stand van de tenen of de voet veranderd in de loop er tijd.
Naarmate je ouder wordt zakken de voeten wat uit. Als je zwaarder wordt of na een zwangerschap kan het zijn dat je een grotere maat schoenen nodig hebt.
Letten op de lengte en de breedte van de schoenen en dat er geen stiknaden binnen in de schoen te voelen zijn, want die kunnen op den duur irriteren.
En de schoen moet goed sluiten om de wreef bijvoorbeeld met veters of klittenband.

Bij een van de aanwezigen is een poos geleden de grote teen vastgezet. Mariëtte legt uit met behulp van een skelet van een voet dat dit de funktionaliteit van de voet beinvloed.

Op een vraag uit de zaal wat haar mening is over een operatie aan de voet, denkt zij persoonlijk dat men, afhankelijk van de situatie, in eerste instantie gebaat kan zijn bij een conservatieve behandeling. Soms is een operatie echter niet te vermijden.
En ze zegt geen antwoord te kunnen geven op de vraag waar de beste specialisten zitten voor een voetoperatie.

De mensen in de zaal krijgen van haar een formulier waarop duidelijk staat beschreven waar je op moet letten bij de aanschaf van een paar schoenen.
Dit schoenrecept staat ook afgebeeld bij dit verslag.

Schoenrecept 1024x658