Artrose

 

Lezing – artrose – Gerard Limbeek

Gerard Limbeek, fysiotherapeut  en adviseur van de P-AL.

 • Gerard Limbeek begint zijn verhaal over artrose met deze zin: Artrose is géén slijtage. Een woord dat velen van ons te horen krijgen als ze met dergelijke klachten bij de dokter komen. Hij vergelijkt de uitspraak met de zolen van een paar nieuwe schoenen. Zijn stelling: die zolen verslijten door gebruik, maar de dunnere zool die over blijft is qua materie nog steeds hetzelfde. En dat is met het kraakbeen van een artrosepatiënt zeker niet het geval.
 • Kraakbeen is elastisch en bestaat uit een aantal levende cellen, die normaal worden vervangen. Bij het zieke kraakbeen is dat niet of veel minder het geval en verbrokkelt daardoor.
  Het ontstaan van osteofyten, ofwel de botwoekeringen vergelijkt Gerard met een kartonnen doos, die door het gewicht wat er op wordt geplaatst in elkaar zakt en daardoor breder wordt, uitzet dus. Vooral het kapsel wat rond een gewricht zit heeft door deze botwoekeringen vaak veel te lijden en veroorzaakt dan ook de pijn.
  Op een vraag uit het publiek of er ook artrose bestaat zonder pijn, antwoord Gerard bevestigend.Of de injecties met het Hyaluronzuur, waar de laatste tijd sprake van is, effectief is, kan hij geen antwoord op geven. Het is zeker niet de doorbraak in de behandeling van artrose, anders zou er zeker meer aandacht via de media worden gegeven. Het gebruik van Glucosamine is voor de ene patiënt een effectief middel, terwijl het voor een ander nauwelijks wat doet. Een en ander is zeker afhankelijk van de persoon zelf. Als men na 3 maanden gelijkmatig gebruik nog geen effect heeft bereikt, kan men stellen dat het ook niks voor je doet. Al of niet in combinatie met condroitine, want dit laatste zou ook het effect versterken.
 • Verkalking in de spieren heeft niks met artrose te maken, aldus Gerard, in antwoord op een vraag van een van de aanwezigen. Ook met bursitis heeft artrose geen relatie. Volgens Gerard bestaat er ook geen speciale fysiotherapie rond artrose.
  Als er een opmerking uit de zaal komt of er een verband bestaat tussen een schildklieraandoening en artrose, antwoord Gerard dat artrose vaker bij vrouwen dan bij mannen voorkomt en dat er wellicht een aanwijzing is dat het iets te maken kan hebben met hormonen.
  Eén van de nieuwe leden zegt dat zij vaak pijn in de schenen heeft, vooral ’s nachts. Vanuit de zaal komt onmiddellijk herkenning. Het zou o.a. te maken kunnen hebben met de kaspels en spieren die door de eventuele botwoekeringen zijn aangetast. Erkenning van dit probleem in de medische wereld is vaak zeer moeilijk.
  Als Margreet na de lezing Gerard bedankt en erbij vermeld dat zij nog nooit zo helder een uiteenzetting heeft gehoord over artrose, zijn er veel toehoorders het daarmee eens. Gerard Limbeek krijgt vanuit de zaal een welgemeend applaus.