Behandelopties:
Voorlichting:
wat is de rol van overbelasting, wat speelt er bij ontstekingen en wat kan ik zelf doen, en wat moet ik vermijden? Gewichtsverlies leidt tot vermindering van de symptomen. Bij mensen waar de artrose genetisch is bepaald, is ook vaak overgewicht genetisch. Copingprogramma’s: oefeningen die gezamenlijk kunnen worden gedaan door groepen. Via internet is wellicht na te gaan waar en wanneer deze plaats vinden. Zelf oefeningen doen zonder gewrichtsbelasting, bv. met een stok wandelen, goed schoeisel dragen. De dokter is zeker géén voorstander van massage, omdat dit alleen tijdelijke verlichting geeft, oefeningen onder begeleiding van een fysiotherapeut zijn daarom veel beter. Bij peesproblemen is het dragen en een brace of patellatape aan te bevelen.
Al te persoonlijke vragen kan professor Bijlsma tijdens deze lezing niet beantwoorden, maar hij geeft wel aan dat “slender you” niet effectief is. Hydrotherapie, dus oefeningen in het water zijn dat zeer zeker wel, door het water worden de gewrichten niet extra belast. Ook het dragen van goed schoeisel tijdens wandelen en het gebruik van een wandelstok of stokken, zoals bij nordic walking zijn aan te bevelen.
Daarna zegt dokter Bijlsma ook nog iets over de medicatie bij artrose.
Paracetamol is effectief met name als er weinig ontstekingen zijn.
Tramadol en Zaldiar bij ernstige artrose
Op een vraag uit het publiek zegt dokter Bijlsma dat diclofenac een slechte invloed kan hebben op hart en bloedvaten bij langdurige inname. De zogenaamde NSAID’s en Coxibs zijn even effectief I.v.m. risico voor maag en darmklachten moet worden aangeraden een maagbeschermer in te nemen voor mensen boven de 70 jaar en voor patiënten met een voorgeschiedenis van maag en darmklachten.
Een injectie in het gewricht met glucocorticoiden kan een pijnverlichting van minimaal 4 weken geven en is niet ongunstig op het verloop van de artrose, mits het gewricht de eerste dagen na de injectie wordt ontlast.
Dokter Bijlsma laat dan verder aan de hand van foto’s en dia’s zien hoe men in Utrecht de behandeling bij jonge artrosepatiënten aanpakt, bij acute afbraak van het kraakbeen. Het is de zgn. gewrichtsdistractie. De botten van bv. een kniegewricht worden met behulp van een bepaalde constructie van elkaar gehouden. Door steeds verdere opening tussen het gewricht te creëren groeit het kraakbeen bij deze patiënten vanzelf weer aan en vormt zich gezond kraakbeen tussen het gewricht. Vanzelfsprekend is hier een ruime tijd mee gemoeid die erg belastend kan zijn voor de patiënt zelf, die minstens 2 maanden met zo’n constructie moet blijven lopen, maar de resultaten zijn bevredigend. En dat is vooral wat telt, vooral bij jonge mensen, die met een prothese zeker niet gebaat zijn, omdat die moet worden vervangen na verloop van tijd.
Meer informatie over gewrichtsdistractie.
Professor Bijlsma wordt namens alle aanwezigen bedankt door de a.i. voorzitter Informatie: hierin speelt de P-AL ook duidelijk een rol. Wij proberen de leden zo goed mogelijk op de hoogte te houden wat er zoal in ontwikkeling is bij de behandeling van artrose en proberen door middel van een brochure via het reumafonds de mensen duidelijk te maken wat artrose is.