3D-geprinte kraakbeencellen met succes geïmplanteerd

 

3D-geprinte kraakbeencellen met succes geïmplanteerd

Geplaatst op 19-05-2017  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Eugène Mathijssen  -  Bron: Eugène Mathijssen

3D-geprinte kraakbeencellen met succes geïmplanteerd in baanbrekende studie

 

Zweedse wetenschappers hebben 3D-geprinte menselijke kraakbeencellen met succes geïmplanteerd bij proefmuizen. Met dit baanbrekende onderzoek komt de mogelijkheid om schade aan het kraakbeen te herstellen weer een stapje dichterbij. Daarmee zou artrose in de toekomst beter behandeld kunnen worden.

Nanocellulose

Het team van de Chalmers University of Technology in Zweden heeft een nieuw biomateriaal op basis van nanocellulose en alginaat gebruikt voor dit onderzoek. Dit werd gemengd met menselijke kraakbeencellen en mesenchymale stamcellen. Het implantaat werd vervaardigd met een 3D-bioprinter en ingebracht bij proefmuizen.

Normaal menselijk kraakbeen

Na 60 dagen werd wit weefsel gevormd dat lijkt op normaal menselijk kraakbeen. “Deze studie breidt ons inzicht uit over het gebruik van stamcellen bij de behandeling van artrose. Wij zijn blij dat dit onderzoek ons weer een stapje dichterbij een succesvolle behandeling van artrose heeft gebracht. Er is echter wel meer onderzoek nodig, voordat deze 3D-biogeprinte implantaten bij artrose-patiënten kunnen worden ingebracht,” aldus de leider van dit onderzoek.